ponedjeljak, 16 maj 2016 13:15

RAZMATRANJE NACRTA IZVJEŠTAJA O ANALIZI POTREBA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA U CRNOJ GORI-2016

Written by

 

tc

 

TACSO kancelarija u Crnoj Gori i Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)- Resursni centar za nevladine organizacije u Crnoj Gori, su danas u hotelu Premier u Podgorici, održali konsultativni sastanak, u cilju unaprijeđenja sadržaja Izvještaja o procjeni potreba organizacija civilnog društva u Crnoj Gori.

Goran Đurović, šef TACSO kancelarije je istakao da je cilj dokumenta da se ponude relevantne informacije koje mogu pomoći za dalje djelovanje rada civilnog društva, kao i da će Izvještaj o procjeni potreba organizacija civilnog društva biti uzet u obzir prilikom izrade budućih strateških dokumenata i dokumenata kojima se planira međunarodna podrška razvoju organizacija civilnog društva. Takođe Đurović je istakao da je ovaj dokument dobra osnova za dijalog između raznih organa, lokalne samouprave i nevladinih organizacija.

O strukturi Izvještaja o analizi potreba govorila je Maja Marković, iz Centra za razvoj nevladinih organizacija. Istakla je i to da je trenutno aktuelan rad na Izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, i da će se Zakon najviše mijenjati u dijelu finansiranja. Sistem centralizovanog načina finansiranja će biti zamijenjen decentralizovanim načinom.

Rezultati istraživanja o stavovima građana prema nevladinim organizacijama, tj. povjerenju građana u organizacije civilnog društva su zastupljeni u Izvještaju o procjeni potreba civilnog društva i iznose 47%. Pitanje volonterizma je i dalje malo problematično zato što svijest o tome nije dovoljno visoka, a i Zakon koji nije dobro definisan ne ide u prilog rješavanju ovog pitanja.

Komunikacija i saradnja između TACSO kancelarije, Centra za razvoj nevladinih organizacija, lokalne samouprave i svih zainteresovanih nevladinih organizacija će se nastaviti u cilju poboljšanja i unaprijeđenja statusa civilnog društva u Crnoj Gori.

Ispred Koalicije NVO-Saradnjom do cilja događaju je prisustvovala Tina Sekulović.

Read 4412 times

logo mali

Ko je online

Ko je na mreži: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenja

Odgovori na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću 2019-12-27 - Odgovor na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću možete preuzeti ovdje.
Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta 2017-06-06 - „Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom...

Najnovije