srijeda, 24 septembar 2014 09:36

Primijeniti zakonske obaveze u finansiranju projekata NVO ili podnijeti ostavke

Written by

act now

Ukoliko članovi Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koje su imenovale nevladine organizacije, nisu u mogućnosti da osiguraju zakonito djelovanje ovog tijela, treba da podnesu ostavke

Koalicija NVO-saradnjom do cilja još jednom zahtijeva od predsjednika Vlade Crne Gore da preduzme neophodne radnje i naloži Komisiji za raspodjelu dijela prihoda od igara nasreću raspisivanje Konkursa za raspodjelu sredstava namijenjenih nevladinim organizacijama iz fonda od dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu.

 

Vlada Crne Gore treba da osigura primjenu još uvijek važećeg Zakona o igrama nasreću i Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.

Prema članu 12 ove Uredbe, raspodjela prihoda od igara na sreću se vrši jednom godišnje, na osnovu javnog konkursa koji se raspisuje najkasnije do prvog kvartala tekuće godine tj. do mjeseca aprila. Taj rok je očigledno odavno prekoračen.

Pozivamo članove Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koje su imenovale nevladine organizacije da podnesu ostavke ukoliko nisu u mogućnosti da osiguraju zakonito djelovanje ovog tijela. Podnošenjem ostavki jedino je moguće napraviti otkolon i razliku u odnosu na katastrofalno ponašanje predsjednika i članova Komisije koji su predstavnici Vlade.

Vlada Crne Gore treba hitno da osigura primjenu propisa i smijeni one koji su odgovrni za kršenje propisa. Za neraspisivanje Konkursa u skladu sa Uredbom odgovoran je gospodin Dragan Đukanović, savjetnik u Ministarstvu rada i socilajnog staranja i Vlada treba da ga smijeni sa funkcije predsjednika Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Koalicija NVO ukazuje i na činjenicu da sredstva iz 2012 i 2013 godine još uvijek nisu isplaćena nevladinim organizacijama čiji su pojekti odobreni a u skladu sa potpisanim ugovorima. Predsjednik Komisije nije preduzeo neophodne radnje da bi se otkolinile posljedice presuda Upravnog suda.

Godinama se ponavlja loša praksa i neodgovorno ponašanje kojim se obesmišljavaju procedure koje donosi sama Vlada ali, što je još gore, i kompletan proces finansiranja projekata nevladinih organizacija iz javnih fondova. Na kršenje zakona i propuste za koje su odgovrni organi koje formira Vlada Crne Gore nedavno je ukazala u svom izvještaju i DRI.

Ukoliko Vlada Crne Gore ne naloži hitno raspisivanje konkursa i smijeni odgovorne za kršenje zakona, jedini zaključak koji se nameće je da je u pitanju organizovan poduhvat čiji je cilj ugrožavanje rada NVO.

Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO-saradnjom do cilja

 

Read 1415 times

logo mali

Ko je online

Ko je na mreži: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenja

Odgovori na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću 2019-12-27 - Odgovor na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću možete preuzeti ovdje.
Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta 2017-06-06 - „Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom...

Najnovije