petak, 01 mart 2013 00:00

Koalicija nevladinih organizacija Vladi: NVO nijesu trošak već partner

Written by

konferencija

 

PODGORICA – Koalicija nevladinih organizacija Saradnjom do cilja pozvala je Vladu da ubrza donošenje podzakonskih akata kojima se uređuje proces finansiranja civilnog sektora, kako bi sljedeća raspodjela bila u skladu sa Zakonom o NVO. Iz te organizacije su ocijenili da će svako dalje odlaganje primjene Zakona o NVO biti direktan pokazatelj da Vlada ne uvažava potrebe građana i rad NVO.

Ni nakon 20 mjeseci od usvajanja Zakona o NVO nijesu donijeti podzakonski akti kojima se uređuje novi postupak finansiranja, a još se primjenjuje Zakon o igrama na sreću i prateći podzakonski akt koji dozvoljava finansiranje samo šest oblasti djelovanja kojima treba da se uredi proces finansiranja NVO u Crnoj Gori – kazao je predsjednik Upravnog odbora koalicije NVO Goran Đurović, dodajući da je finansiranje NVO u našoj zemlji postalo konfuzno zahvaljući nepoštovanju Zakona o NVO.

Prema njegovim riječima, iznos novca se od 2010. godine smanjio za 60 procenata, a suma od 0,26 odsto budžeta mala je za projekte civilnog sektora.

Minimum novca koji treba izdvojiti za NVO jeste jedan odsto od ukupnog budžeta – ocijenio je Đurović.

Za sada NVO, kako je istakao, mogu računati samo na fondove Evropske unije, a podrška države, smatra Đurović značajna je za njihov razvoj i funkcionisanje, jer osim fondova EU, koji su dostupni zbog svoje zahtjevnosti manjem broju nevladinih organizacija, nema drugih fondova.

Stavke

Vlada konačno treba da prihvati da NVO ne posmatra kao troškovnu stavku već kao investiciju u participativnu demokratiju i realizaciju javnih politika – kazao je Đurović.

Predstavnici koalicije dostavili su Ministarstvu finansija dokument u kojem predlažu rješenja za proceduru finansiranja NVO u skladu sa Zakonom.

Potpredsjednik koalicije Zdravko Janjušević kazao je da dokument sadrži sve faze postupka dodjele novca i da ta sredstva treba da budu predstavljena javnosti.

Oblasti u kojima se finansiraju projekti NVO iz javnih fondova treba da odgovaraju potrebama građana, a prioriteti da se određuju prema procjeni potreba i javnim politikama u tim oblastima – rekao je Janjušević, dodajući da kvalitet projekata treba da procijeni osoba koja nije iz civilnog sektora ili iz javne uprave.

Sl. R. – Mi.V.

Izvor: http://www.pobjeda.me

Read 1302 times

logo mali

Ko je online

Ko je na mreži: 5 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenja

Odgovori na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću 2019-12-27 - Odgovor na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću možete preuzeti ovdje.
Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta 2017-06-06 - „Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom...

Najnovije