petak, 18 mart 2016 12:45

Kako političari vide proces pomirenja u regionu ?

Written by

pr

 

Članica Koalicije NVO-Saradnjom do cilja-Centar za građansko obrazovanje CGO juče, 17.marta 2016.u prostorijama PR Centra održala je debatu na temu „Kako političari vide proces pomirenja u regionu?“.

O suočavanju sa prošlošću, o odgovornosti nadležnih institucija, kao i političara o ratnim zločinima i ulozi Crne Gore u jugoslovenskom scenariju govorili su:
-Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO
-Prof. dr Žarko Puhovski, javni zagovarač Koalicije za REKOM u Hrvatskoj
-Rifat Rastoder, predsjedenik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine CG
-Marija Maja Ćatović, potpredsjednica Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore
-Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore
-Rade Bojović, potpredsjednik Građanskog pokreta URA

„Političari moraju izaći iz okvira dnevno-političke taktike i dijalektike, oni moraju biti sposobni da kreiraju društveni kontekst koji će tražiti pravdu za žrtve, istinu o zločinima, kao i pravičnu kaznu za počinioce i nalogodavce. To je preduslov da društva na Balkanu sebe grade u skladu sa građanskim vrijednostima, pravima i slobodama svakog pojedinca“, kazala je Uljarević u PR Centru.

Učesnici debate su se složili da savremena Crna Gora ne želi da se suoči sa prošlošću i da je neophodno da se utvrde činjenice o zločinima i zločincima. Individualna, kao i kolektivna odgovornost postoji, i počinioci treba da snose odgovornost za svoje postupke. Ulaganjem zajedničkih napora i sa susjednim državama treba riješiti ova pitanja, i konačno doći do pravde i mira. Međutim, Rade Bojović je istakao da je pod ovim okolnostima taj put težak, i da: „Nema pomirenja bez istine, a istinu niko ne želi da prihvati ili afirmiše. Nema pomirenja bez pravde, kao ni eliminacije političkih društvenih aktera, saučesnika u ovim događajima“.

Ispred Koalicije NVO-Saradnjom do cilja, događaju u PR Centru je prisustvovala Tina Sekulović.

Read 1893 times

logo mali

Ko je online

Ko je na mreži: 3 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenja

Odgovori na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću 2019-12-27 - Odgovor na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću možete preuzeti ovdje.
Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta 2017-06-06 - „Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom...

Najnovije