četvrtak, 31 mart 2016 08:28

Nacionalna konferencija „Za fer izbore 2016: Politički dijalog i sprovođenje izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori“

Written by

cemi

 

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), članica Koalicije NVO-Saradnjom do cilja, u srijedu 30. marta u prostorijama PR Centra organizovao je nacionalnu konferenciju „Za fer izbore 2016: Politički dijalog i sprovođenje izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori“.

Cilj organizovanja konferencije je obezbjeđivanje platforme za predizborni dijalog između svih subjekata koji će sprovoditi izborno zakonodavstvo, približavanja građanima, ključnih promjena u izbornom sistemu, i procjene do sada postignutih rezultata na ovom polju.

Konferenciju su otvorili Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i Milutin Simović, Potpredsjedniik Skupštine. U uvodnom panelu su takođe govorili Miodrag Lekić, Predsjednik DEMOS-a, Suljo Mustafić, politički direktor Bošnjačke stranke, Darko Pajović, Predsjednik Pozitivne, Igor Bandović, Evropski fond za Balkan i Zlatko Vujović, CEMI.

Crna Gora je došla do faze u kojoj mora da se pripremi za mirnu tranziciju vlasti, a to dostignuće će biti veliko kada se desi na slobodnim i demokratskim izborima, kao i da finansiranje svih političkih partija treba da bude iz budžeta kako bi se spriječile manipulacije, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Simović je istakao da Crnoj Gori slijedi zahtjevnija faza, a to je implementacija usvojenog zakonodavstva, kao i da je potrebno uključiti civilni sektor u praćenje izbornih procesa.

Obzirom da je došlo do pada povjerenja građana u integritet izbornog procesa, učesnici smatraju da je ulazak opozicije u vladine resore neophodan i pojačava povjerenje građana. Zapošljavanje, životni standard, zdravstvena zaštita, socijalan zaštita, stvari su kojima se Crna Gora mora ozbiljnije početi baviti.

Miodrag Lekić je naglasio da je pitanje regularnosti izbora objektivan problem koji nakon toliko godina dovodi do apsurda, to su simptomi nesređene države. Dijalog koji se vodi trenutno na političkoj sceni jeste proces koji samo spolja izražava demokratiju, i da je opozicija ušla u isti upravo zbog odgovornosti promjene u javnom sektoru.

Ispred Koalicije NVO-Saradnjom do cilja konferenciji je prisustvovala Tina Sekulović.

Read 2406 times

logo mali

Ko je online

Ko je na mreži: 2 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenja

Odgovori na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću 2019-12-27 - Odgovor na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću možete preuzeti ovdje.
Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta 2017-06-06 - „Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom...

Najnovije