nedjelja, 27 oktobar 2013 20:32

O nama

Written by

Koalicija NVO - Saradnjom do cilja osnovana je u maju 2006 godine. Od svog osnivanja, Koalicija NVO - Saradnjom do cilja ostvarila je značajan dio svojih zacrtanih ciljeva. Koalicija je izradila tri dokumenta i vodila je kampanju za njihovo usvajanje: Strategija saradnje Vlade Crne Gore i NVO (Vlada je usvojila u januaru 2009. godine ovaj dokument, odnosno prvu strategiju saradnje sa NVO), Kodeksa NVO (održana osnivačka Skupština potpisnica Kodeksa, usvojeni pravilnici i izabrano predsjedništvo i Samoregulatorno tijelo, članice Koalicije NVO u skladu sa Kodeksom jačaju finansijsku i programsku transparentnost) i nove Strukture finansiranja NVO iz fondova javnog sektora (urađene dvije verzije Uredbe za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, vođenja kampanja za ustanovlejnje minimalnog procenta za finansiranje projekata u Zakonu o NVO).


Koalicija je u januaru 2011. godine podnijela Vladi Crne Gore Prijedlog dopuna Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja evropske komisije (indikatora saradnje Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija). Na osnovu ovih incijativa, Zajednica opštine Crne Gore je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pripremila Modele 5 opštinskih akata kojima se unapređuje položaj NVO na lokalnom nivou.
Koalicija NVO je u decembru 2012. godiine dostavila Ministarstvu finansija predlog novog modela finansiranja NVO iz javnih fondova koji podrazumijeva da iz procesa ocjenjivanja kvaliteta predloženih projekata budu isključeni aktivisti NVO i predstavnici javnog sektora a da se ocjena projekata povjeri stručnim licima izabranim na konkursu. Ovim bi se procedure finansiranja projekata NVO približile i usaglasile sa iskustvima zemalja Evroposke unije. Predloženim modelom se daju precizne smjernice za unapređenje procesa praćenja realizacije odobrenih projekata kao i procjene uspješnosti realizovanih projekata.
Koalicija NVO - Saradnjom do cilja trenutno okuplja 94 nevladine organizacija registrovane u Crnoj Gori. Osnovni ciljevi Koalicije su:
• Unapređenje okvira za razvoj i rad nevladinog sektora u Crnoj Gori;
• Unapređenje odnosa sa Vladom Crne Gore, lokalnom samupravom, Skupštinom Crne Gore i privrednim subjektima i
• Poboljšanje programske i finansijske transparentnosti rada nevladinog sektora

Pripremili smo i Model Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava NVO i Prijedlog Uredbe o kriterijumima, mjerilima i postupku dodjele državne imovine u vlasništvu CG na korištenje NVO.

Read 15918 times
More in this category: « Kontakt Upravni odbor »

logo mali

Ko je online

Ko je na mreži: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenja

Odgovori na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću 2019-12-27 - Odgovor na tzv. studiju slučaja Građanske alijanse o Goranu Đuroviću možete preuzeti ovdje.
Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta 2017-06-06 - „Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom...

Najnovije